A Nápoly melletti településen, az egyik házban sonkakészítő üzemre bukkantak a helyi rendőrök június 28-án. Az épület alagsorában tartott házkutatás során jelentős mennyiségű, Lengyelországból származó, eladásra előkészített sertéssonkát találtak az akasztókon – a pármai sonka védjegyével felcímkézve. Ráadásul a tárolási körülmények sem feleltek meg az élelmiszer-higiénés előírásoknak: a helyiségek inkább egy disznóólhoz hasonlítottak, mint egy disznóhús-feldolgozó üzemhez.
A hatóság lefoglalta a sonkaszállítmányt, a több ezer pármaisonka-címkét, valamint a bűncselekményt bizonyító, a hamisításhoz, tároláshoz használt egyéb eszközöket. A rendőrség egy 52 és egy 54 éves villariccai férfit őrizetbe vett.
Az élelmiszerek eredetvédelme érdekében nem először lépnek föl az olasz hatóságok: az előző években olyan neves olasz termékek hamisítására derült fény, mint a parmezán és a mozzarella (a fehér bivalysajt).