Mit jelent az élelmiszer-hamisítás?

Milyen élelmiszer a hamis élelmiszer? Mit tegyek ha hamis élelmiszerre bukkantam?

Hamis élelmiszernek minősül az az élelmiszer

  • amelyet a rá vonatkozó előírásokban vagy a gyártmánylapban meghatározott minőségi előírásoknak nem megfelelően állították elő,
  • amelyet az adott tevékenység vonatkozásában nem engedélyezett, illetve nem nyilvántartott módon állítottak elő, illetve hozták forgalomba,
  • amely előállítása során meg nem engedett összetevőt használtak fel,
  • amelynek átcímkézése vagy átcsomagolása jogsértő módon történt,
  • amelynek minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejét jogellenesen meghosszabbították, illetve amelyet részben vagy egészben lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű anyagokból állították elő,
  • amelynek előállítása nem emberi fogyasztásra szánt anyagok felhasználásával történt, illetve nem emberi fogyasztásra szánt termék emberi fogyasztás céljára történő forgalomba hozatala.

Az élelmiszer-hamisításra vonatkozó mindennapi példák:

  • lejárt alapanyagokból történő élelmiszer-előállítás,
  • olcsó termék a drága megfelelőjének csomagolásában értékesítve (pl. olcsó étolaj magas minőségű és értékű termékként történő forgalmazása: szójaolaj színezékkel történő kezelés után extra szűz olívaolajként való értékesítése),
  • nem engedélyezett összetevők felhasználása (pl. nem engedélyezett színezék, tartósítószer használata (pl. paprika vagy fűszerek rákkeltő festékkel történő hamisítása)
  • eredetvédett termékek hamisítása (pl. pármai sonka, feta sajt),
  • nem biotermék biotermékként való forgalmazása,
  • növényi zsírt tartalmazó tejtermékek előállítása, forgalmazása,
  • kakaóvajtól eltérő növényi zsírt tartalmazó csokoládé termékek előállítása, forgalmazása,
  • méznek nevezett termék előállítása pl. cukorszirup, aszkorbinsav, enzim felhasználásával, stb.,
  • a termék megnevezése nem felel meg a jogszabályokban foglaltaknak vagy a fogyasztók által közismert megnevezés mellett a jogszabályokban előírt és a fogyasztók által elvárt minőség nem jelenik meg a termékben (pl. „szalámi” megnevezésű termék minőségi paraméterei nem felelnek meg az ilyen elnevezésű termékekre vonatkozó minőségi előírásokban foglaltaknak, vagy például a 4 tojásos tészta nem tartalmaz tojást).
  • kül­föld­ről be­ho­zott ter­mé­kek ha­za­i­ként való fel­tün­te­té­se (pl. magyar eper április hónap elején)

Élelmiszer-hamisítással kapcsolatos további információt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján (www.nebih.gov.hu) találhat, illetve a NÉBIH (E-mail: ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai és kerületi hivatalai nyújtanak további információt.

A fogyasztók hamisított élelmiszert vagy egyéb élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságot a NÉBIH zöld számán (06-80/263244) is bejelenthetnek.