A 19. század második felétől vált a nagy meleg népszerű hűsítőjévé a bor és a szóda különböző arányú házasítása, a fröccs. A történet szerint Jedlik Ányos 1842 októberében Vörösmarty társaságában vendégeskedett Fáy András fóti pincéjében. Jedlik, a szóda feltalálója a mulatságra magával vitt egy addig még sohasem látott „fura” üveget, s abból spriccelte ki a buborékos vizet a bor erősségének enyhítésére. A költő annyira megkedvelte a szódával hígított bort, hogy a Fóti dal című versében is megemlíti ezt: „fölfelé megy a borban a gyöngy”.
Számtalan fröccstípus létezik, a bor és a szóda arányától függően. Néhány elterjedtebb:
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szóda
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szóda
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda
Puskás-fröccs: 6 dl bor + 3 dl szóda
Krúdy Gyula híres fröccse mellett nem mehetünk el szó nélkül. Úgy szól a fáma, hogy 9 dl borhoz 1 dl szódavíz jár.
Ebben a blogban mi is egy könnyű és hűsítő fröccshöz hasonlóan nyári üdítőként, kötetlenebb formában számolunk be a szellemi alkotások mindennapi jelenlétéről, holnaptól IP nagyító alá vesszük a Művészetek Völgyében zajló színes kulturális kavalkádot!
Fröccsöld át velünk a nyarat!