A kifejlesztett technika jóvoltából a gyártók maguk hitelesíthetik a saját terméküket, de az is megállapítható lesz segítségével, hogy hamis-e az adott ital. . A rizsbor – vagy más néven sárga bor – olyan édes, alkoholtartalmú élvezeti cikk, amelyet évszázadok óta fogyasztanak Kínában. Az utóbbi évek kínai gazdasági fellendülése jócskán megnövelte a keresletet a legjobb márkák iránt, amely azonban egyúttal a hamisítók megjelenését is magával hozta. Márpedig ezek tevékenysége súlyos kockázatokkal járhat: 2002-ben Tajvanon 10 ember vesztette életét, mert metanollal szennyezett rizsbort ittak. Korábban, a 80-as évek Kínájában egy hasonló eset több mint negyven életet követelt.
Az eljárást – számol be arról a securingindustry.com – a három legnevesebb kínai borászat, a Guyuelongshan, a Kuaijishan és a Pagoda termékei esetében alkalmazták már. Az induktív csatolású plazma tömegspektrometria (IPC-MS) néven ismert módszert alkalmazva 19 makro- és nyomelem révén meghatórozható a rizsborok összetétele – a módszer segítségével ugyanis minden fajtánál az ásványi összetevők alapján kirajzolódik egy minden más márkától megkülönböztető egyedi „ujjlenyomat”, amely a gyártáshoz használt víz minőségéből adódik és befolyásolja a bor ízét, a zamatát is. A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy találmányuk még nem egészen megbízható, mivel más pincészetekből is be kell gyűjteni a mintákat ahhoz, hogy kellően széleskörű adatbázis álljon majd rendelkezésre, amire építve azután bizonyosan kimutatható bármely legális rizsborról, hogy honnan származik.